Vijesti Politika OO PDP Derventa: Saopštenje za javnost povodom odbijanja amandmana Sanje Dimitrić

OO PDP Derventa: Saopštenje za javnost povodom odbijanja amandmana Sanje Dimitrić

10

Partija demokratskog progresa PDP

Saopštenje Opštinskog odbora Parteije demokratskog progresa prenosimo u cijelosti.

Načelnik opštine Derventa Milorad Simić i vladajuća većina u Skupštini opštine Derventa nisu podržali amandman kluba odbornika PDP-a kojim je predloženo smanjenje plata i naknada opštinskih funkcionera i odbornika, u cilju stvaranja fonda za treće dijete.

Odbornik PDP-a Sanja Dimitrić predložila je da plate opštinskih funkcionera i načelnika odjeljenja budu umanjene za 10%, kao i odborničke naknade. Ušteđena sredstva bila bi usmjerena ka porodicama koje se odluče za troje i više djece i to realizacijom posebnog fonda namjenjenog isključivo rastu nataliteta. Na ovaj način bi svaka majka koja bi rodila treće dijete, dobijala redovan mjesečni dohodak do djetetovog punoljetstva, čime bi se uticalo na rast nataliteta u „najboljoj opštini Republike Srpske“. Amandmanom je, između ostalog, bilo predviđeno i to da se dio finansijskih sredstava namijenjenih za kapitalna ulaganja u narednoj godini umanji za iznos od 100 hiljada maraka, zajedno sa budžetskom rezervom od 50 hiljada, radi stvaranja i ulaganja u fond za troje i više djece. Predloženo je i da dio novca za ovaj fond bude obezbijeđen tako što bi bi se jednom godišnje organizovali humanitarni koncert i donatorske večere.

Prijedlog odbornika PDP-a ipak nije dobio zeleno svjetlo načelnika Simića, a potom ni odbornika vladajuće većine jer se, po svemu sudeći, nije lako odreći ni svega 10% primanja čak ni u ove svrhe. Troje odbornika od 29 u skupštinskoj sali bilo je protiv ovakvog plana, a suzdržani su bili ostali odbornici skupštinske većine. Tako je porodica, kao osnovna vrijednost jednog društva i jedini način opstanka jednog naroda, ostala zanemarena od strane opštine. Ali neće ostati zanemarena i u ciljevima PDP-a, čiji članovi ističu da će se i dalje zalagati za razvoj nataliteta i podršku stvaranju porodica, a samim tim i zadržavanju mladih ljudi.

Kako je tekla rasprava o ovom pitanju pročitajte OVDJE.

OO PDP Derventa

PODIJELI

10 KOMENTARI

 1. Ovako nas pljacka “patriotska drzavotvorna stranka”:

  “Centar za istraživačko novinarstvo je prošle godine kreirao veliku bazu podataka o korištenju ”bijelog hljeba”, imenima funkcionera koji po tom osnovu primaju novac i pomalo nevjerovatnim iznosima koje liježu na račune pojedinaca.

  A znate li ko je rekorder? Njegovo ime Mirko Okolić i bivši je zamjenik ministra odbrane BiH. Rođen je 1957. godine u Glogovici kod Doboja. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka 1989. godine, a osamnaest godina kasnije i magistrirao na Fakultetu poslovne ekonomije u Banjoj Luci.

  Do ulaska u politiku bio je i direktor autobuske stanice i preduzeća Autokomerc Doboj.

  Član je Srpske demokratske stranke (SDS) od njenog osnivanja 1990. godine. Okolić je potpredsjednik Općinske organizacije SDS-a Doboj i član Skupštine SDS-a. On je bio i poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH, a na ime ”bijelog hljeba” dobio je cijelih 108.000 konvertibilnih maraka i po tome je apsolutni rekorder.

  Kako je CIN ranije izvještavao, Okolić je nakon isteka prava na ”bijeli hljeb” pronašao novi posao. Od 2015. godine je šef Kabineta gradonačelnika Doboja. Dok se vode političke bitke oko ukidanja ove povlastice, njegovo primjer ostaje simbolom ozakonjenog apsurda koji je na savršen način ilustruje stvarnu sliku ovdašnjeg sistema za ”običnim” ljudima.”

  Nema novaca za minimalnu zahvalnost za porodice nasih poginulih heroja, ali ima za grobare i lesinare Republike Srpske.

 2. Pa “bijedo” od naroda!!!, kada cete vi shvatiti da odbornici (posebno vladajuće koalicije, a i načelnik sa njima), nisu došli na vlast zbog VAS, već zbog sebe. Pa Načelnik je sebi povećao platu u vrijeme poplave (da bi ispoštovao Zakon)!!!, dok je 1000-de domaćinstava “puljalo” vodu iz svojih kuća. Kada bi neko, razuman, utvrdio da Načelnik opštine ne može (po meni i ne treba) imati platu veću od 2000 KM, a odbornici da imaju samo dnevnice i pripadajuće stvarne troškove dolaska na Skupštinu, vidjeli biste da se-skoro nijedan od postojećih odbornika vladajuće koalicije, a možda i većina opozicionih odbornika-nebi kandidovao za ovu funkciju. Ovako: “Lezi hljebe da te jedem”, jer narod je, moram reći, glup i zato plaća i plaćaće cijenu svoje gluposti.

  • Ako hoćemo, možemo da ih “razvalimo”, samo treba imati malo volje , hrabrosti i znanja.
   Treba da putem građanske incijative uputimo zahtjev za održavanje referenduma.
   Oni to ne mogu ignorisati, jer Zakon o lokalnoj samoupravi je na strani građana (“Sl. glasnik RS”, br. 97/2016).
   Kažem, možemo, ako hoćemo.
   Možda naši sugrađani žele da načelnik i svita oko njega imaju nenormalna primanja u odnosu na obične građane.
   Ubjeđen sam da je prijedlog odbornice PDP-a, samo politička manipulacija. Problem je što svi politički jahači kad uzjašu imaju namjeru da jašu građane odavde do vječnosti.
   Sjaši Kurta da uzjaši Murta.

 3. Госпођо-ице Сања,
  мени је одавно јасно да СНСД нема намјеру (јер јој то и није задатак који је добила од својих ТЕНКОВСКИХ ментора) да развије и сачува Републику Српску (читај: српски народ). Напротив, ЗАДАЋА је да: УНИШТИ СРПСКИ НАРОД!!! Онда, како да они прихвате било какав приједлог за: пораст наталитета. Не, они су добили прецизну задаћу…, а за плаћу, коју сами себи одреде!!! Нема смањења.., већ само повећање плата. Радити против “свога” народа се не може-за мале паре.

 4. Jedan prijedlog odbornicima PDP-a ili SDS-a, ako imaju hrabrosti, jer odbornici opozicije to sigurno neće.

  Zatrazite da se javno objave primanja/plate načelnika opštine Derventa , zamjenika načelnika opštine Derventa, predsjednika SO Derventa, zamjenika predsjednika SO Derventa, načelnika odelenja, visine naknada koje primaju odbornici SO Derventa, primanja poslanika u NS RS iz Dervente, plate direktora javnih preduzeća gdje je osnivač opština Derventa, i to u bruto i neto iznosu.
  Da znamo koliko nas je koštao nepostojeći gerijatrijski centar i da mi građani Dervente vidimo koliko naš košta naša politička “elita”.

  Zatražite da opštinska administracija napravi na svom zvaničnom web portalu stranicu, da mi gradjani vidimo kako nas zastupaju naši odbornici, da se jasno vidi koliko se ko puta javljao za riječ i šta je sve na sjednicama skupštine govorio. Kao i da građani javno ocjenjuju rad načelnika opštine Derventa , zamjenika načelnika opštine Derventa, predsjednika SO Derventa, zamjenika predsjednika SO Derventa, načelnika odelenja, odbornika SO Derventa, poslanika u NS RS iz Dervente, i direktora javnih preduzeća gdje je osnivač opština Derventa.

  Javno i transparentno.

  • Потпуно подржавам исписани приједлог, али вам морам, нажалост,казати да: од тога нема ништа. Наиме, када је је један високотирајући одборник из СДС-а поставио питање директору Комуналца везано за неправедан обрачун цијене услуге за одвоз комуналног отпада (према м2 пословног простора), а директор му је, сасвим коректно одговорио: “Ви одборници сте донијели ту одлуку”. На ово је СДС-овац одговорио да није задовољан одговором али да НЕЋЕ више постављати питања. (Радња датира из времена непосредно прије избора о.г). Значи, питање је требало поставити да народ види како се неко “бори” против неправде. Али, господо одборници, борба треба да траје…-до побједе, а не на првој препреци стати. Е, зато не вјерујем поштовани @VRS да ће ваш приједлог проклијати, а поготово не и поникнити-, нажалост свих нас.

 5. Šta reći, a ne zaplakati, onako istinski, oštro, jako, da se čuje jauk do neba. Pozadinu prijedloga PDP-ovog odbornika ne treba komentarisati, jer je sigurno ovo što većina čitalaca ovog portala tvrdi. Ali ponašanje naših lokalnih vođa moram. Jasno je da su pare iz budžeta namjenjene za trošenje za nekakve nazovi projekte koji u suštini služe da se vladajuća svita promoviše i reklamira jer im je to kampanja za sledeće izbore, jer kampanja počinje čim se poslože vladajuće strukture nakon proteklih izbora. Naš vrli načelnik ima “pozamašnu” nadoknadu za posao koji obavlja, otprilike 4.300. KM, a usput je svoju porodicu obezbijedio za 2 pokoljenja. I uvjek se vodi parolom IMT ( ima li mene TU? ). Sina Davora je ubacio u Upravni odbor Zavoda za slijepa i slabovida lica Budućnost, jer je čovjek koji ima potrebne kvalifikacije i izabran kao ” čovjek koji može kvalitetno i profesionalno izvršavati zadatke koji se pred njega postave u okviru zadataka koje obavlja član takvog upravnog odbora”. Inače je to UO ( upravni odbor ) koji je uz UO Doma zdravlja Derventa i UO Komunalca najplaćeniji UO. Slučajnost??? Suština je u tome da više novac i nije potreban, nego je MOĆ slatka, naročito nakon izbornih rezultata, što je glasačko tijelo potvrdilo dajući Simiću takvu podršku, da ni sam nije očekivao takvu pobjedu. Zato sada postupa kao da je svemoćan, a glasačko tijelo je dalo slijepu podršku za otprilike 150 KM po domaćinstvu, a taj dio kupovine glasova su odradili satelitske političke partije, jer su na početku zvanične kampanje, pred kamerama svečano potpisali koaliciju i držali se za ruke kao djeca u vrtiću sa zubatim osmjesima iza kojih su se krila obećanja o položajima nakon izbora ( kvalifikacija nebitna, važna je politička podobnost ). Ti sateliti su po selima davali novac i asfaltirali slijepe sokake, samo zarad glasova i lične dobiti. A narod ko narod, glup i ograničen ( naročito iz rubnih sela opštine, za asfalt daje i dušu ) pa u nekim selima ( Pojezna ) možete biti vrlo iznenađeni putnom infrastrukturom. Glavni put u rupama i blatu, mali sokačić asfaltiran. I tako neizmjenično, stranac bi se zapitao kakve su to kapitalne investicije i kakvi su to inženjeri projektovali asfaltiranje putne mreže. I svake izbore priča se ponavlja, političari rade isto, narod se “peca” i uživa u tome da bude “upecan”. Kakav narod, takva i vlast. Hvala Vam gospodine načelniče na svim “Vašim dobrima” kojim nas obasipate. Šteta što nećete vladati još jedan mandat, možda bi se u sječu drveta u šumu vozili asfaltom, a vi bi bili kapetan bijele lađe. Ovako samo vozimo Titanik, a svi znamo kako je on završio. A djeca? Vi ste svoju zbrinuli, a natalitet nije ni bitan, ionako će ove prostore naseliti sirijci, afganistanci, pakistanci, a Igor i Davor odoše na zapad.

 6. Приједлог је добар али политикантски.Поставља се питање зашто раније није дошао.
  Е па рећи ћу вам ја,Томо Наградић(ПДП) је био начелник Инспекције,а Милан Ђукић(ПДП) у добрим односима са Начелником.Када је та љубав пукла и када је постало извјесно да ПДП више не учествује у органима локалне Управе и да је на страни Савеза за промјена онда долази овакав приједлог.Ово доказује само једно,да се све може ријешити када искрено приступи проблему, само мање корупције,себичности,проклетства и политиканства.
  Данас сутра ако дође ПДП на власт сигуран сам да ће слични приједлози долазити и од СНСД-а,нема ту разлиге.А проблем остаје,људи масовно одлазе, дјеце све мање а поготово не треће.Патриотизам нула бодова,само лични интерес нажалост.

 7. Gospodo komentatori: pa zašto “ispaljujete” tolike plotune protiv načelnika, odbornika i ostalih, koji svojim građanima život čine toliko “ugodnim”… (građani ne rade, pa nemaju ni novaca, a znamo da novac kvari ljude). Pa nisu ovi, gore pobrojani (i drugi ne pobrojani) tu došli svojom voljom… Narod ih je izabrao, a oni su TU da (za uzvrat) “služe” narodu.
  Ne griješite dušu: do naroda je. Oni bi, što se njih tiče, odmah sada napustili postojeće funkcije, ali im neda NAROD…Narod je htio da im malo pmogne: da se sirota skući!!!
  Budimo: PRAVEDNI.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here