Vijesti Politika 8. sjednica Skupštine: Derventa dobila novi Statut i cijene komunalnih usluga

8. sjednica Skupštine: Derventa dobila novi Statut i cijene komunalnih usluga

0

Osmo zasjedanje Skupštine opštine Derventa počelo je dopunom dnevnog reda prijedlozima odluka o prihvatanju dodatnog zaduženja po projektu „Hitnog oporavka od poplava“, kojim je predviđena mogućnost povlačenja još oko 36.700 maraka pod povoljnim uslovima, te onoj o kupovini opštinskog službenog automobila. Obje tačke su, nakon „aktuleknog časa“, i usvojene.

Prva veća rasprava uslijedila je povodom tačke o usvajanju novog Statuta opštine. Odbornik Marinko Nikolaš istakao je da Hrvatski narodni savez BiH neće podržati donošenje novog Statuta zbog odredbi o grbu opštine i Danu oslobođenja u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, za koje smatra da favorizuju samo jedan narod, dok se SDS usprotivno brisanju odredbe o krsnoj slavi i odbijanju podnesenih amandmana ove stranke na dokument zbog neblagovremenosti. Sa druge strane, odbornik Slavko Tomaš (SNSD) istakao je da je prijedlog Statuta takav jer je morao biti usklađen sa Ustavom Srpske i nižim pravnim propisima, da bi nakon izjašnjavanja novi Statut dobio podršku 20 odbornika.

Poslije usvajanja Prijedloga odluke o okviru za strateško vođenje javno-pravnog dijaloga, uslijedila je rasprava o davanju saglasnosti na Odluku o utvrđivanju cijena komunalnih usluga. Odbornik Pero Đurić (SDS) je istakao da se povećanje cijene može izbjeći eliminisanjem velikih gubitaka vode i racionalizacijom broja zaposlenih u preduzeću, dok je Sanja Dimitrić (PDP) predložila da se odluka povuče i da se predvidi izuzimanje pojedinih kategorija stanovništva od njene primjene. Slaviša Đuraš (SNSD) je istakao da cijena od 1 marke na 1000 litara pitke vode nije visoka, dok je direktor „Komunalca“ Grozdan Ružićić kazao da se radi o korekciji cijena, koje neće i dalje biti tržišne, o izjednačavanju potrošača u selu i gradu, te da će cijena vode ostati i dalje najniža među gradovima regije. Veliki problem i dalje predstavlja dotrajala vodovodna mreža i gubici koji su time prouzrokovani, te da će prosječno povećanje po domaćinstvu biti manje od 2 marke, istakao je Ružičić. Odluka je ipak usvojena sa 17 odborničkih glasova.

Sa druge strane, jednoglasno je usvojen Izvještaj o radu načelnika opštine i opštinske uprave u 2016. godini, a podršku je dobio i Izvještaj o izvršenju budžeta za prvo tromjeseječje tekuće godine.

Bez rasprave su usvojene i informacije o zapošljavanju na području opštine, broju i strukturi nezaposlenih, te potrebnim kadrovima, o uslovima i životu omladine, te stipendiranju učenika i studenata u tekućoj školskoj godini.

Načelnikom Odjeljenja za opštu upravu imenovan je Borivoje Golubović, dok će vršilac dužnosti Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti, do sprovođenja konkursne procedure, biti Dragan Pajić.

Na kraju, Skupština opštine u funkciji Skupštine JP „Derventski list i radio Derventa“ raspisala je konkurs za izbor tri člana Nadzornog odbora ovog preduzeća.

Novi cjenovnik isporuke vode:

Download (DOC, Unknown)

Novi Statut opštine Derventa:

Download (DOC, Unknown)

B. N. – Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here