Vijesti Društvo Knjiga „Grobovi govore istinu” dopunjena podacima iz Drugog svjetskog rata

Knjiga „Grobovi govore istinu” dopunjena podacima iz Drugog svjetskog rata

0

Treće dopunjeno izdanje knjige „Grobovi govore istinu” autora Milana Gavrića, koje donosi nove detalje o ratnom putu Osinjske lake pješadijske brigade, predstavljeno je sinoć u derventskom Centru za kulturu.

Nastalo je zahvaljujući čitaocima koji su pročitali prethodna izdanja knjige i predložili dopune, istakao je autor, a sadrži dodatnih stotinu stranica sa dokumentima, pričama, spiskovima i slično.

Posebnu pažnju sam obratio na period Drugog svjetskog rata i to civilne žrtve ustaškog terora. Prema informacijama iz knjige Midhata Dizdarevića bile su 754 žrtve iz Dervente, a nastojao sam da pronađem podatke koliko je žrtava sa južnog kraja opštine. Zanimljivo je da se radi o približno istoj brojki, odnosno 101 borac i 101 civil. Mi smo na ovim područjima i dobro prošli, u odnosu na Kostreš koji je ostao bez radne snage i vojno sposobnih, zatim Bosanski Lužani, Velika i Mala Sočanica, Mišinci i drugi, rekao je Gavrić.

U ovom izdanju je zastupljena i nova cjelina nazvana „I nakon rata rat“, a koja govori o životu onih koji su preživjeli i morali krenuti graditi živote ispočetka.

Mislim da su po prvi put spomenute i civilne žrtve Odbrambeno-otadžbinskog rata, a njih je bilo 91, ubijene u vrlo kratkom periodu. Opet je najviše nastradao Kostreš, Lužani i gradsko područje, rekao je Gavrić ovom prilikom.

Prvo izdanje knjige objavljeno je 2021. godine uz podršku Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here