Vijesti Kultura i obrazovanje Narodne nošnje i ukrasi iz okoline Dervente – VI dio

Narodne nošnje i ukrasi iz okoline Dervente – VI dio

0

U narednom periodu donosimo feljtone objavljene u dobojskom „Glasu komuna“ 1959. godine koji obrađuju temu narodnih nošnji iz Dervente i okoline. U nastavku donosimo šesti dio serijala. 

Obuća. Opanci, bilo kožni, bilo gumeni, ili cipele, mogu biti različitih oblika. Uz odjeću najbolje odgovaraju kožni opanci. Odjeća nije originalna, jer se nose primjercl koji su čisto gradski. (Slika 5). Žene, na primjer, nose gumene čizme, a muškarci, naročito mladi, obuću najrazličitijih oblika, a najmanje onu koju su nekada nosili uz ovakvu nošnju.

>> Prvi dio feljtona pronađite OVDJE!

Torbica, koju nose muškarci od najmladih dobi, služi za nošenje najnužnijeg pribora. Kod mladilh služi za nošenje maramice, nožića, novaca i sl, a kod starijih pribora za pušenje, lule, kutije za duvan, noža, kresiva itd. Otkana je od vunenog prediva, a na mjestima gdje je prošivena kao obrub poklopca završava se resama (Slika 4). Ženska torbica je pletena bobčana, a ukrašavana je kićankama. Služi takođe za nošenje pribora i drugih potrepština.

Jumak (peškir) služi kao ukras i kao maramica. Protkan je obojenim nitima uzduž i poprljeko, a na završecima utkani su jumaci po kojima je i dobio ime.

>> Drugi dio feljtona pronađite OVDJE!

Rubina ustvari odgovara haljini koja se nosi u gradu i kroj joj je sličan. Gornji dio rubine do pojasa zovu se njedra (s leđa oplećci), a donji dio skuti i skutnice. Izrađena je od pamuka ili lana na kojoj su prsa, rukavi, a i skutnice ojumarene (išarane) raznim ornamentima. Marvić se nalazi na završecima pojedinih djelova na rubini, kao na okovratniku, krajevima rukava, obodu rubine — isto kao i kod muškaraca na nogavicarna, rukavima i obodu košulje. Struk je opasan tkanicom, koja utkana kao i za muškarce, samo je uža.  Skutnice imaju mnoštvo pregiba i zovu se kalupi (slika 6b).

Ljetak (dugi kaput) je kao i gunj izrađen od vunenog sukna, samo što nema rukava. Djevojke i mlade žene nose bijele (svjetlo krem) ljetke, a starije žene crne, takođe bez rukava.

>> Treći dio feljtona pronađite OVDJE!

Pregača se opasuje preko rubine u visini struka, a otkana je iz vunenih niti raznih boja. Pravokutnog je oblika. Može da služi i kao mjesto gdje se ostavljaju sitni predmeti i pribor ukoliko se napravi pregib i jedan kraj zatakne za pas (sl. 5). Naknadno (obično pri dnu) mogu da se navezu šare, orna,enti od bobaka ili vunice otvorenih boja ili u jednoj boji.

Krpa. Krpu nose udate žene. Dugačka je do 2 metra, u obliku pravokutnika, a tka so od istog materijala kao i rabina. Obrubljena je mavrićem i ukrašena resama na užim krajevima i utkanim šarma (sl. 8a i b).

>> Četvrti dio feljtona pronađite OVDJE!

Marama može biti kupovna (najčešće svilena), jednobojna i u više boja, ili tkana od prediva namjenjenog u tu svrhu. Nose je starije žene.

Vuneni šal (tumbe) nose starije žene i to zimi. Omota se preko krpe i marame. Obično je čisto bijelo, a rjeđe crna ili braon. Pletu ga ručno ili kupe kao gotov industrijski proizvod. Rubovi se završavaju resama.

Krpica. Punoljetne djevojke nose krpicu koja se sastoji od krune (ruža, kita – sl. 7a) i krpice obrubljene mavrićem, koja pada niz leđa do visine struka. Završava se potkćem (resama) napravljenim od obojene svile. (Sl. 7b). Krpica je po cijeloj dužini pretkana simetričnim ornamentima. Kruna (kita), koja se nosi više čela, može biti u jednoj boji (purpurno crvena iii bordo) ili u više boja. Djevojke, koje su isprošene, nose sa desne strane u kosi cvat napravljen od umjetnih cvjetova (od raznih materijala, platna, svile, plastične materije i slično).

Košuljak nose podjednako i žene i djevojke preko rubine, a ispod jeleka za hladnih dana zimi i u prelazno godišnje doba. Oko vrata i po rubovima s prednje strane do pojasa opšiven je krznom. Izrađen je od obojene kože, ukrašen sitnim ogledalima i prošiven oputom (kožnom).

>> Peti dio feljtona pronađite OVDJE!

Džemperi se nose zimi preko rubine. Mogu biti opleteni jednotavno bez šara, i sa šarama. Šare mogu biti biljnog i geometriskog sadržaja.

Priglavci koji se nose po kući, išarani su sa gornje strane šarama raznih boja, kao i nogavice za čarape.
Ukrasne rukavice (zašikice) upotrebljavaju djevojke i mlađe žene. Šare na njima su od bobaka Ili obojene vunice.

Nastaviće se…

M. S. – Glas komuna

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here