Vijesti Društvo Tužilaštvo BiH skrajnulo predmet o zločinima u Kostrešu

Tužilaštvo BiH skrajnulo predmet o zločinima u Kostrešu

0

Predsjednik Organizacije za traženje poginulih boraca i nestalih civila iz Broda Marko Grabovac je rekao da je Tužilaštvo BiH skrajnulo predmet o zločinima nad Srbima na području Broda i Dervente.

Grabovac rekao je da su na području opštine Derventa za vrijeme okupacije hrvatsko-muslimanskih snaga postojala dva logora i nekoliko privatnih zatvora kroz koji je prošlo hiljade Srba.

Haški tribunal je primio 2001. godine našu kompletnu dokumentaciju Broda i Dervente, a 2006. godine sam ih pitao šta je sa tim predmetom, da bi Haški tribunal 2006. godine taj predmet poslao Tužilaštvu BiH, naveo je Grabovac.

Prema njegovim riječima, BiH je “jedva dočekala da to dobije i stavi ukraj”.

Jedva su dočekali da oni idu dalje da procesuiraju Srbe i za ono što je bilo i što nije bilo i danas leže po zatvorima i kazamatima, zato što su na osnovu svih dokaza vidjeli da je velika težina stradanja Srba i stavili su to ukraj, istakao je Grabovac.

Pune tri decenije nije podignuta optužnica za masakr Srba u selu Kostreš u opštini Derventi za vrijeme okupacije Posavine 1992. godine, iako je Alija Selimagić pred kamerom priznao ove teške zločine počinjene zajedno sa ostalim pripadnicima hrvatsko-muslimanskih snaga.

Selimagić je priznao da je zaklao Milana Mitrića na groblju i da su tada silovane Mitrićeve maloljetne kćerke i potom zaklane.

Imao je tri kćerke i one su bile silovane. Jedna je imala 12 godina, nju je silovao Behir Hodžić, jedna 13. NJu je silovao Enes Havić, a treću, koja je imala 14 godina, nju sam silovao ja. NJihova majka je bila tu i gledala to. Zaklali smo ih nakon silovanja. Stavili smo im ruku na usta, pa ih zaklali nožem. Bećir Hodžić, Enes Havić i Mujčin Sead zaklali su ostale. Bilo je negdje između 60 i 70 duša, rekao je Selimagić u videu-zapisu koji je objavljen na društvenim mrežama.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih civila, napad na mjesto Kostreš izvršile su 4. aprila 1992. godine iste snage koje su samo nekoliko dana ranije i nekoliko kilometara dalje izvršili napad na Srbe u Sijekovcu.

I MUP podnio krivične prijave

Prije 31 godinu MUP Republike Srpske podnio je dvije krivične prijave kojima je obuhvaćeno ukupno 289 osumnjičenih lica za ratne zločine počinjene 1992. godine nad Srbima na području opština Derventa i Brod, uključujući ubistva Srba u selu Kostreš za koja još niko nije odgovarao.

U vezi sa počinjenim ratnim zločinima na području Dervente i Broda 1992. godine, od MUP-a Srpske, Policijska uprava Doboj, podnesene su krivične prijave 12. januara i 9. avgusta 1993. godine nadležnom Okružnom javnom tužilaštvu u Doboju, potvrđeno je Srni u MUP-u.

Predmetnim krivičnim prijavama obuhvaćeno je ukupno 289 osumnjičenih lica pripadnika 103. brigade HVO-a Derventa, 101. brigade HVO-a Bosanski Brod i 108. brigade Slavonski Brod HV-a, kao i pripadnici drugih vojnih formacija sa područja Republike Hrvatske, istakli su iz MUP-a.

Ovim prijavama obuhvaćena su i osumnjičena lica u vezi sa počinjenim ratnim zločinima u mjestu Kostreš u opštini Derventa koje je bilo naseljeno srpskim stanovništvom, a koje je početkom aprila 1992. godine ostalo u okruženju.

Iz MUP-a su istakli da su tom prilikom ubijeni civili Pivaš Risto i njegova supruga Desanka, zatim Mitrović Petra, Sekulić Mile i njegova supruga Ljeposava, Plavšić Stoja, Škrga Mile, Lazić Đorđo i njegova supruga Petra, Strinić Anđa, Trivunović Gospava i Gajić Mile. Ubijeni su bili civili, i to žene i starci.

Tužilaštvo je u ovom predmetu 1. avgusta 2017. godine donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv nepoznatog izvšioca ili više njih, zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv srpskog civilnog stanovništva, prema kojoj postupa Policijska uprava Doboj.

Agencije

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here