Vijesti Kultura i obrazovanje “Сви можемо дати свој допринос очувању писма”: Ауторима најљепших ћириличних рукописа уручене...

“Сви можемо дати свој допринос очувању писма”: Ауторима најљепших ћириличних рукописа уручене награде – ФОТО

1

Вечерас су у Народној библиотеци „Бранко Радичевић“ додијељене награде ауторима најљепших ћириличних рукописа пристиглих на конкурс Српског просвјетног друштва „Просвјета“.

Међу 140 пристиглих радова, комисија коју су чинили професор српског језика Далиборка Малешевић, професор ликовне културе Вујадин Малешевић, књижевник Милорад Ђурђевић и протојереј-ставрофор Далибор Ђекић, је одлучила да су најбољи радови Ленке Печенице Ковачевић из Власенице у категорији грађана, те Ларе Максимовић из ОШ “Десанка Максимовић” из Станара у категорији ученика.

Друго и треће мјесто у категорији грађана припало је Дервенћанима Бранкици Кузмановић и Бошку Гајићу, док је у категорији ученика другопласирана била Христина Асентић из дервентске ОШ “19. април”, а трећепласирана Андреа Голубовић, ученица ОШ “Јован Дучић“ из Касиндола.

Ово је један наш мали допринос очувању српског језика и нашег ћириличног писма, истакао је предсједник “Просвјете” протојереј-ставрогор Далибор Ђекић.

Професор Певуља и награђена Андреа Голубовић из Источног Сарајева

И данас постоје институције које се баве овим питањем, али да резултати нису задовољавајући. Друштво, институције и појединци морају да синхронизовано, сви, чувамо језик константно. Немањино завјештање да језик морамо чувати као земљу јер се и он може изгубити као језик, као град или душа, а без тог један народ не постоји, нагласио је Ђекић.

Гост додјеле награда био је професор доктор Душко Певуља, који је одржао предавање о љепоти и значају српског језика.

Говорио сам о важности српског језика и његовања говорне културе која је занемарена и чини ми се да што више причамо о томе, мање радимо. Мислим да су добађаји попут вечерашњег, додјеле награда и предавања, заправо најболја и спасоносна идеја како дјеловати ка заштити језика и писма. Овакве мале акције, мале кораке, треба стално осмишљавати, истакао је проф. др Певуља.

Дервента Кафе

 

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here