Vijesti Kultura i obrazovanje Narodne nošnje i ukrasi iz okoline Dervente – VII dio

Narodne nošnje i ukrasi iz okoline Dervente – VII dio

0

U prethodnom periodu objavili smo niz feljtona dobojskog „Glasa komuna“ iz 1959. godine koji obrađuju temu narodnih nošnji iz Dervente i okoline. Pred nama je posljednji, sedmi nastavak. 

Tkanine za bijelo rublje:

Končara ili uvod je glatko tkanje sa dvije niti, odnosno sa dva brda.

Santrašija je takođe glatko tkanje samo što se ubacuje među pamučne i lanene niti.

Bor. Pamučno platno tkano u tri-četiri niti zove se bor.

>> Prvi dio feljtona pronađite OVDJE!

Svilenica je pamučno platno koje je protkano svilenim nitima.

Sukno se upotrebljava za izradu gunjeva i jeleka. Otkani materijal od vunenog prediva je rijedak, pa se kao takav ne upotrebljava, vec se nosi u valjaonicu, da bi dobio potrebnu gustinu. Upotrebljava se bijel (zućkast) iii obojen u crno.

Jumaci su ukrasne šare biljnih i geometriskih slika, radene obojenim koncem i svilom. Izraduju se u toku tkanja na rukavima, nogavicama, okovratniku i na obodu rubine i na peškirima. Imaju različite nazive što zavisi od samog sadržaja, npr. sikirice, zatke, popet, sinđirići, grane, podgranci i slično.

>> Drugi dio feljtona pronađite OVDJE!

Arač po sadržaju sličan je jumaku, samo što se tka posebno na uskom pasu, koji se naknadno prišiva tu, umjesto jumaka. Izrađuje se na podlozi od crnog.

Gabrez je tkanje sa svilom, all tako da se pojave manje i veće praznine u vidu pravilnih šara.

Marvić (šipka) upotrebljava se na završecima rukava, nogavica. okovratnika i oboda košulje i pregače. Raden je tvornički iii heklom i keran malom kukastorn ill šivaćom igiom. Marvić može biti ukrašen i sitnim bobicama.

>> Treći dio feljtona pronađite OVDJE!

Srma i šljoke. Od debljih i tanjih niti srme na gunju se izvode različite šare.(pupoljci) koje izrađuju na crnoj podlozi. Od ovih niti se izrađuje srmeni širit koji se prišije duž ruba gunja, na kraju rukava i oko džepova. Srmene niti susrećemo utkane na krpicama i zorkuljama. Sljoke su tanke (tuplje) limene, posrebrene pločice koje se upotrebljavaju uz srmu.

Srmeniv širit se upotrebljava za ukrašavanje pregača na mjestu gdje se završava potkićem. Srmeni širit se radi ručno ili nabavi kao gotov proizvod.

>> Četvrti dio feljtona pronađite OVDJE!

Kere se izrađuju šivaćom iglom, a služi za ukrašavanje okovratnika i zašiva na njedrima i košulji.

Dodatni ukrasi i zlatnina

Pored ukrasa i ukrasnih šara koje dolaze kao obavezni uz odjeću, postoje još i ukrasi koji se nose povremeno i mogu da se prema potrebi mijenjaju.

Na glavi i u kosi mlade djevojke nose urnjetne ili prirodne cvjetiće, češljeve, ukosnice, paunovo pero i nisku dukata i talira na pletenici i naprijed na krpici.

>> Peti dio feljtona pronađite OVDJE!

Oko vrata nose đerdane od imitacije bisera ili od bobaka različitih boja. Struka od zlatnog i srebrenog kovanog novca takođe se nosi kao ukras oko vrata.

Naušnice, pored onih kupovnih, različitih po obliku i veličini, magu biti takođe od zlatnog novca.

Broševi (kopče) upotrebljavaju se za kopčanje okovratnika (jake) i u zapućku kaputa i jeleka kao ukras.

>> Šesti dio feljtona pronađite OVDJE!

Narukvice, koje su se prije upotrebijavale, pravljene su od sitnijih i krupnijih bobaka. Danas ih zamjenjuju metalne, filigranske i narukvice od ćilibara.

Čiode (bašlija, igla sa staklenom glavicom) upotrebljavaju se za utvrđivanje krpe (za kosu) na glavi, koja se presavija nekoliko puta preko kose, ali se ne veže. Glavice na tim iglama su različitih boja.

Kraj serijala…

M. S. – Glas komuna

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here